Finomhegyű lúdtollal írt,
kifakult tintájú, apró, szálkás betűk: Konyhakönyv.
1820. Ez a többoldalas, összefércelt kis füzet a boríték második irata.
Ebben a kis füzetben egy nagyszámú vidéki családnak és népes cselédségének
egész évi étrendje megtalálható. Dédanyáink életében az evés döntő szerepet
játszott, - az asszonyt főzőtudománya, nem pedig szépsége vagy esze után
értékelték. Féltve őrzött, titkos családi receptek szálltak anyáról leányra, -
a kelengye egyik elmaradhatatlan kelléke a kézzel írt, vastag szakácskönyv
volt.
A hét minden napján, előre meghatározott étrend volt kötelező, - s azon
egy emberöltőn át nem változtattak. A Konyhakönyv a Tehénhúsleves 19 féle változatával kezdődik. Utána a Bőjti levesek 20 fajtája következik. A Levesbe valók megint két részre
oszlanak: Húsevő és Bőjti napokra. Külön-külön oldalon: Petsenyék, Saláták, Tzuspaizra valók, Be
tsináltak, Főzött tészták, Kásák, Vastag ételek, Kemény ételek következnek.
Tíz- tizenkét fogásból áll egy vasárnapi ebéd, - de tovább lapozgatva a
Konyhakönyvet, hamarosan meggyőződöm arról, hogy a hétköznapok ebédei sem
szerényebbek.
***
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése