2016. december 7., szerda

Fűri Rajmond A másik emberig

A járda kelései a széttaposott rágógumik. Szürke sebek az aszfalton és a kövezeten, eltüntethetetlenül. Városi fertőző betegség, amelyet nem lehet megszüntetni. A himlőt sikerült, de az bőrbetegség. Ez az emberek szájából egyre csak terjed.
A gyalogos rálép, akaratlanul is.
Különben meg lehet szokni. A cipők talpára már nem kéredzkedik vissza.
A foltok szaporodnak, mert az ízét vesztett gumit nincs hová tenni, és kézzel érinteni kellemetlen. Ragad, ezért a legközelebbi szemetes is túl messzire van. A legegyszerűbb leejteni.
Terjed a kór, megállíthatatlanul.

Csúcsforgalomban sietünk.
Hosszú kocsisor araszol egyik lámpától a másikig. Megáll, majd újból nekilendül. Fényesség kígyózik az utakon.
A kerékpárok is kivilágítva, némelyik villogó fénnyel elől és hátul is.
A parkok csendjében kismamák sétáltatják a kicsiket, ha jó az idő.

Itt az Advent, és a parkolók oszlopait, a Piac épületének falát, az utcai fákat, kandelábereket neon díszekkel, apró égőkkel szerelik fel a reklám szakemberei, mert rossz hangulatban nem esik jól az ünnepi készülődés.

Akkora a csend, hogy szinte meg lehet ragadni, mint leszállt ködöt, amiben az orráig sem lát az ember. Benne a másik emberig nem látni és nem hallani. Az érintés majdnem kizárt. Bármekkora legyen a sűrűség körülöttünk, némák és arctalanok vagyunk.

A megszólalás vagy a szemek találkozása, netán a kézfogás, pláne a másodpercekig tartó eszmecsere, maga a vihar, amely végigsöpör a napon, amelyben keletkezett.

Ezeken a morzsákon élünk, amelyek ízetlenek, nyersek, és sietve, kapkodva, takarékosan és tele félelemmel járunk céljaink után.
A kis falatok, amikhez hozzájutunk egymástól, sűrítmények. Velük csínján bánunk, tudva tápláló tartalmukról, ahogy ismerjük értéküket is, amelyet kiszívunk belőlük cseppenként, mint a szúnyog, amikor belénk mélyeszti a szívókáját, és puffadni kezd a vérünktől. Pedig az adakozástól erőre is kaphatnánk, és nem csökkenne az, amivel rendelkezünk, amikor osztozunk egymással, akárha csomaggal járnánk a magunk útját, benne néhány adománnyal, amit mások majd viszonoznak.
Csak ne kellene annyira vigyáznunk magunkra, és a többiekre, amikor ebben a halk és elmosódott masszában, amik vagyunk, bevalljuk magunknak, hogy micsoda öröm az a kicsinyke morzsa, ami egymásnak vagyunk, és ezt nem is muszáj azonnal a földre ejtenünk.
Csak valahogy el lehetne fogadni ezt a sokféle örömöt!

Nélkülük marad az online kapcsolat, vélt és valós titkosságával és biztonságával, meg az azonnali láthatatlan láthatósággal. És a tudattal, hogy van hely, ahol mi parancsolunk, és a kívánságaink teljesítéséért megtettünk mindent.

Nincs más dolgunk, mint a szerencsére várni, ami egyszer majd biztosan ránk köszön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése