2015. január 9., péntek

Kertész Éva Éppen vette a kabátját

Nagyon jól indult a napja. Egy félretett szoknyáját vette ki a szekrényből. Néhány éve a szeretetszolgálatnak szánt zsákba  először ez a darab is belekerült, majd mégis visszavette. Akkor csak remélte, még egyszer belefogy. Nem volt szándékos most a fogyókúra, inkább a stressztől mentek le a kilók. Először még betegségre is gondolt, de egyelőre minden rendben volt. Valamiért fontos volt, hogy ne hízzon el.  A szoknya tökéletes volt. Elhízás kipipálva. Azok a fránya ráncok pedig már hozzátartoztak az arcához, nem örült nekik, de megszokta . Ötven fölött kezdődtek, nagyon pimasz módon, alattomosan jöttek, és egyre csak mélyültek. És már az az ötven is milyen rég volt. Lehetett volna árnyalni a ráncokat, de fiatalon is idegenkedett az erős sminktől. Egyedül a márkás arckrém maradt. Ebben bízott.
Éppen vette a kabátját, amikor megszólalt a telefon. Ahogy a csicsergő hangot meghallotta, tudta, ez a nő valamit szeretne eladni. A közvélemény kutatók, piacelemzők nem ennyire negédesek, sokkal racionálisabban teszik fel már az első kérdést is. Általában megmondják, honnan hívnak, megkérdezik, alkalmas-e az időpont, vagy hívjanak-e máskor. Nem szokott senkit lerázni. Végighallgat mindenkit, válaszol a kérdésekre türelmesen. Tudja, a vonal túloldalán az a valaki, nő vagy férfi, fiatal vagy idős, ebből él. Inkább - éppen csak megél. Van, aki nem érti, miért pazarolja az idejét erre. Sokan az első kérdés után dühösen vagy egy ironikus mondattal gyorsan lezárják a beszélgetést. Ilyenkor elképzeli a telefon túloldalát. A nő vagy férfi, fiatal vagy idős nyel egyet, kipipálja a számot, eszébe jut, hogy ez a ma délelőtt katasztrófa, lehet, csak a fél minimálbére lesz meg, és semmi jutalék.
Egyszer nagyon megvezették. Azzal kezdték, hölgyem, ön kitöltött egy kérdőívet, sorsolás útján nyert, és a nyereményt ekkor és itt lehet átvenni. Előfordult vele valóban, hogy kitöltött egy szupermarketben valami kérdőívet, azért, mert segíteni akart a fizetésüket ezzel kereső fiatal lányoknak. Fogalma sem volt mikor, mivel kapcsolatban, de simán elhitte a sorsolást. Aztán, mint kiderült, egy termékbemutató helyszínére kellett mennie, és a nyeremény a csodalámpa egyhetes ingyenes használata volt. Nyilván abban reménykedtek, majd vesz egy ilyen lámpát. Mérgesen rájuk csapta az ajtót, kiabálva közben, milyen szemetek, játszanak az idejével és akkor a parkolási díjat még nem is említette. Később is kezdődött úgy egy telefon, hogy önt kisorsoltuk blablabla, ilyenkor egy hagyjon engem békén mondat után lecsapta a kagylót. No nem, ezt még egyszer nem játsszák el vele.
Most a kérdésekre szinte oda sem figyelt, teljesen mindegy volt őszinte vagy nem, a válasz csak igen vagy nem lehetett. A beszélgetés eleje teljesen homályba veszett, mert kapott egy sms-t, és azt olvasta közben. Egy adott pillanatban azonban hirtelen rájött, a híres világmárkát forgalmazó cégtől hívják. Attól, amelyiknek a nappali krémjére esküszik, és csak azért nem veszi meg az éjszakait, mert nem engedheti meg magának. Minden terméküket jól ismerte, minden hónapban olvassa a prospektusukat és kacérkodik a gondolattal, hogy esetleg most az éjszakai is belefér. Aztán marad csak a nappali krémnél. A telefonáló hölgy kérdéseire most már teljes odaadással felelt. Minden terméket ismert, a katalógusukat kívülről tudta. Mivel ilyen segítőkészen válaszolt a kérdéseikre, szakította félbe a nő, segítve ezzel a cég marketig munkáját, egy nyolc termékből álló csomag tulajdonosa lehet. És felsorolta mindazt, amivel ő eddig csak szemezett a prospektusban, az üzletben, a honlapon. Az utolsó kérdés következik, mondta a telefonáló, és majd egyeztetjük az adatokat. A kérdés, hogy ön a 18 és 49 év közötti korosztályba tartozik-e. A nő várta a feltehetően igen választ, ő pedig elnémult. Nem, nem oda tartozik, már régen nem oda tartozik, a fene egye meg. Ezt már csak magának mondta azután, hogy letette a kagylót. Nem, nem csapta le, csak ránézett az órájára és látta, hogy fél óra elment az életéből.
Felvette a kabátját, beült az autójába, és elment a plázába. Mosolyogva bement az üzletbe, és megvette az éjszakai krémet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése