2016. július 25., hétfő

Fűri Rajmond Napok 2.

Azt mondta, hogy ő egyáltalán nem irigy az asztrofizikusok eredményeire. Sőt! Nagyon is tiszteli őket azért, hogy a Nap jövőjére vonatkozó előrejelzéseiket kidolgozták, és a tudományos közvélemény meg is erősítette az eredményeiket. Szerinte neki csak segítséget jelenthet a számításaik példája, még akkor is, ha ezeket nem lehet egy az egyben átvinni az emberi sors alakulása mérésére vagy jóslására. Pláne annak szabályos menete megadására. Mert ez a bizonyos sors nem fúziós folyamat, és nem arról szól, hogy hogyan használódik el a rendelkezésre álló anyag, amikor hőt és fényt bocsát ki magából, és foltjai vannak, meg protuberanciái, kilövellései. A Naprendszer alkotói pedig bele sem szólhatnak abba, amit a csillag meg kell, hogy éljen, már úgy értve, hogy meg kell, hogy történjen vele a léte során a számítások szerinti átalakulás, aminek a végén Vörös Óriásként el fogja nyelni a Földet is.
Mikor lesz az! Mondhatná akárki, éppen a lényeget vesztve szem elől, ami pedig, szerinte, a dolgok előre látása, mégpedig egy kiválasztott jelenség esetében, mint ezúttal a mi központi égitestünk léte.
Merthogy ez a tudás lehetne átvihető a mi emberi valóságunkra is, emelte fel a hangját, és indulatba jött a kifogásokat hallva, amik a viszonyítást, az összehasonlíthatóságot vonták kétségbe.
Az alpinistákat nagyon becsüli, folytatta felhevülten, meg az óceán kerülő vitorlázókat, akik tudják, hogy a lehetőségeiket ők csak részben határozhatják meg maguknak, és így a döntéseik is csak korlátozottak lehetnek. Pedig milyen nagyszerű vágy az, amely hajtja őket: fel a csúcsokra, és ki a mérhetetlen vizek fölé! Állnak a szikrázó napsütésben, a metsző és – sajnos – ritka levegőben, ahol az atmoszféra kékje semmihez sem hasonlítható, és a hegyek havát viszi a szél, ahogy a horizonton látják, hogy nincs feljebb, nincs már tovább, és szinte foghatóak a csúcsok a világ tetején! Felettük csak a csillagok ragyognak, ha akkor és ott éppen láthatatlanul is, ahol a teremtő is hallgatja a csendet, ha a hegyek hangja ezt neki is megengedi. Vagy egyensúlyoznak a hajót irányban tartva, jó szélben, körülvéve emelkedő és süllyedő hullámoktól, amelyek alatt ott mozog az irdatlan mélység, meg a víz rettenetes súlya sejlik fel, ahogy repíti őket a hajó és a gondolat, hogy nincs akadály, amely útjukba állna, és ez az út elvezethetné őket akár a végtelenség nem létező széléhez is!
Mert, és itt a gesztikulációja is felgyorsult már, az ember a szabadságot akarja elérni, amely szabadság az időtlenséggel és a korlátozatlansággal mutatja meg magát előtte, hogy ölébe vegye az embert, mint szülő a gyermekét, és annak örömét, hogy ide juthatott, fenntartsa. Még azt is elhitetve vele, hogy mindezt a gyönyörűséget neki, az embernek sikerült elérnie, a saját akaratából és az erejét latba vetve, álmait fel nem adva, de kitartóan követve, ami így aztán a valódi szabadsága lehet: az önmagát teremtő ember sikere, aki eljutott oda, ahová eljutni akart, és megvalósította azt, amit magának előzetesen kigondolt.
És akkor jön egy vihar a hegyeken vagy a vízen, és lesodorja az embert a gleccser szakadékába, vagy akkora hullámot borít a hajójára, hogy az felfordulni tud csak, kiejtve irányítóját abba a bizonyos felsejlő mélységbe, amely fölött a szabadság tágassága eltűnik, és a jég között is örök sötétség borul a csúcsokra mosolygó palackos szerencsésre. Mondta egy óvatos hang, kezét tördelve, fejét lehajtva, hogy szégyenét elrejtse, amikor elrontani merészkedik az emberi szellem szószólója igazát.
Igen, ezt a hegymászó és a vizek vándora jó előre tudja, és fel is készül rá, mint lehetőségre, mondta nyugodt hangon, hozzátéve, hogy a sors tervezésének ettől még nem kellene megváltoznia. A befejező pillanatok sem változnak, hiszen ezeket is tudja már előre akkor, amikor a szabadságra készül, amit elérni ilyen különös formákban gondol, tette hozzá.

Tudjátok, lepte meg a hallgatóságát hirtelen, ha nem megyünk a hegyekre, és nem szeljük át a nagy vizeket, akkor még mindig elérhet minket olyan vihar, amely a sorsunk tervét megsemmisítheti: mert magunkban hordozzuk ennek fátumát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése