2014. november 8., szombat

Mosóczi Zoltán HOLOKAUSZT kontra holokamu

Mi is az a kiválasztási függvény? A kiválasztási függvény a halmazok definiálásában játszik szerepet a halmazelméletben, de nem kell megijedni, nem fogok mély elméleti matematikai elemzésekbe bonyolódni, csak a fogalmat szeretném átültetni a gyakorlati életbe. A genetikusan belénk égetett, és a neveltetésünk alatt „finom hangolóval” testre szabott kiválasztási függvény az EGO „ujjlenyomata”. Éppen úgy jellemez mindenkit, és tesz felismerhetővé a többi, milliárdnyi embertársunk között, mint a valódi ujjlenyomat. Nincs két egyforma kiválasztási függvény.
Egy felmérés során kiderült, hogy „fél Amerika” ott volt a legendás Woodstocki Fesztiválon. Hány „szemtanúról” kell bebizonyosodnia annak, hogy még csak Woodstock közelében sem járt egész életében, hogy kételkedni lehessen abban, hogy egyáltalán volt-e Woodstockban fesztivál?
Százról, ezerről, tízezerről, százezerről? Ha valaki ír egy vaskos leleplező könyvet az „Emberek, akik sohasem jártak Woodstockban” címmel, akkor rengetegen, akik olvassák ezt a könyvet, már csak kételkedő mosollyal a szemükben legyintenek Woodstock nevének puszta hallatán is. Ez egy egyszerű pavlolvi reflex.
De hát, nem éppen ezt az érzést akarják belesulykolni a holokauszt „álszemtanú” gyűjtögetői is az erre fogékony emberek agyába?
Vagy vegyünk egy ennél kicsit hihetetlenebbnek tűnő példát. Tegnap levertem a kedvenc sörös poharamat az asztalról. (Na jó a fiam verte le, csak nem akarom belekeverni ebbe a történetbe). Egy perc sem telt el, a pohár visszaugrott az asztalra, még egy csepp sör sem ömlött ki belőle. Az ufokutatók szemrebbenés nélkül elhiszik ezt a történetet, sőt még a fizikusok is azt mondják, hogy nem nulla a valószínűsége annak, hogy ez az esemény bekövetkezhessen. Nem is beszélve a megdönthetetlen bizonyítékról! Bárki átjöhet hozzánk és megnézheti, a pohár azóta is ott áll sértetlenül az asztalon (csak a sör tűnt el belőle).
1933-tól napjainkig megszámlálhatatlan tragikus, tragikomikus és komikus esemény, hír és álhír, elbeszélés és mellébeszélés, igazság, féligazság, gazság és hazugság látott napvilágot a Holokauszttal kapcsolatban.
Miután megszámlálhatatlanul sok eseményről van szó, ezért módunkban sem áll teljes körűen feldolgozni azokat. Csak példaképpen említem, hogy a 6-8 millió áldozat sorsának és egyéni tragédiájának hiteles beszámolóját elkészíteni biztos, hogy lehetetlen, hiszen a holtak hallgatnak. Marad az a relatíve elhanyagolható számú egyéb történet, amely még szóba jöhet a cinikusan kitervelt, hidegvérrel és különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságokkal kapcsolatban. Bár az örökhomályba vesző 6-8 millió történethez képest számuk relatíve csekély, ennek ellenére éppen elég hatalmas mennyiség ahhoz, hogy mindegyikről képtelenség legyen beszélni.
És itt lép be a kiválasztási függvény a képbe. Vajon, hogyan osztályozzuk ezeket az eseményeket? Melyiknek mekkora súlya van? Miről és mennyit beszéljünk, hogy arányban álljon az elbeszélhető az elmesélhetetlen 6-8 millió tragikus történettel, hogy világos és reális képet kapjunk arról, hogy mit érezhetett az a 6-8 millió ember, akinek nem adatik meg elmondani, hogy mi történt vele a halálát megelőző másodpercekben, percekben, órákban, napokban, hetekben, hónapokban, években.
Biztos volt köztük sok „csaló”, aki megpróbált megszökni a rá kimért sors elől, idősebbnek adta ki magát, vagy halott bajtársa adataival próbálta átverni a hatóságokat, vagy egyszerűen csak megtagadta a sárgacsillag viselését, vagy saját kezével vetett véget az életének. Ha túlélte a poklot, most lecsap rá az objektív történelemszemlélet cinikus vérbírósága, ha meghalt, akkor a többséghez hasonlóan úgy taglózták le, mint a lovakat a mészárszéken.
Az én kisfiam, Matyika, halmozottan sérült. Bár egészségesnek született (2000. február elsején), épp tíz évvel ezelőtt (2000. február másodika és február hatodika között) szenvedte (szenvedtük) végig élete legnagyobb tragédiáját. Kevesebb, mint egy nap adatott meg neki, hogy az egészségesek társadalmának tagja legyen. Ha a múlt század harmincas éveiben született volna a fasiszta Olaszországba, az orvosok valódi és műhibáit talán még túlélte volna valahogy (hiszen még a huszonegyedik század küszöbén is sikerült ez a bravúr neki), de Mussolini „racionális” gazdaságpolitikájának biztos, hogy áldozatul esett volna.
2008. őszén Matyika epilepsziás rohamot kapott, és be kellett vinnünk a Heim Pál Kórházba. Este tizenegyig maradtam vele, amikor a feleségem leváltott és ő maradt bent éjszakára. Én kisétáltam az 1-es villamos népligeti megállójához és vártam az utolsó villamost. Amíg ott ácsorogtam a szemközti kocsmából kijött három részeg fiatalember, és teli torokból rázendítettek kedvenc nótájukra: „Azok a mocskos, büdös zsidók! Fordulna föl, mind ott, ahol van stb…”. (nem készült róla jegyzőkönyv, így beszámolóm természetesen nem számít hiteles információnak a történelemvakarászók részére)
Hatvannégy évvel korábban a nyilasoknak kis híján sikerült valóra váltani a suhancok álmait. Mi lehet az oka, hogy olyan fiatalok, akik a rendszerváltás után születtek, csak azért ülnek be minden este egy kocsmába, hogy az alkoholból erőt merítve zsidózhassanak?
Fogalmam sincs. De egy biztos, ha a téma szakértői minden hangyát megvizsgálnak a porig égett erdő egy elüszkösödött facsonkján, és a hangyák ellentmondásos beszámolóiból vonnak le sokat sejtető következtetéseket a világégésről, akkor olyan torz kiválasztási függvény segítségével vizsgálják az eseményeket, hogy még azt is be lehet bizonyítani a feljegyzéseikből, hogy nem is volt világégés.
És ami az egészben a legszörnyűbb, a suhancok le is vonják ezt a következtetést!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése