2016. február 3., szerda

Kertész Éva Ünnep előtt

Karácsony előtti zsúfoltság a szupermarket előtti parkolóban. Sehol nincs hely, már háromszor jártam körbe, hátha valaki épp kiállni készül és lesz helyem. Végre megvan, pakolnak be a csomagtartóba, az autóból kérdezem, hogy elmennek-e. Igen, bólintanak, szerencsém van, előremegyek, hogy tudjanak kijönni és kiteszem az indexem jobbra. Ez abban a helyzetben azt jelenti, szeretnék betolatni. Az autó kiáll, épp elférnek mellettem, a sebességváltóm már hátramenetben, és mikor nyomnám a gázt, nagy iramban próbálja elfoglalni nehezen megtalált helyemet egy pasi. Kicsit hátratolatok, jelzem, hogy ejnye-ejnye, ez nem volt szép dolog, ő meg fölényesen széttárja a kezeit. Mintha azt mondaná, aki mer, az nyer. Menj a fenébe, gondolom, és már mennék tovább az újabb körökre, amikor kiderül, hogy az emberemnek harmadik próbálkozásra sem sikerül beállnia. Végül otthagyja. Siker, mondom magamban és egyből beállok. Két hellyel arrébb látom az ürgét ugyanúgy várni, két bevásárlókocsinyi cuccot fognak majd bepakolni, amíg betolathat, feltéve, ha tud. Mögötte feltorlódtak az autók, dudálnak is rendesen. Várj csak barátom, megérdemled.
Listával a kezemben gépiesen pakolok mindent a bevásárló kocsiba. Ez már a negyedik nap, a negyedik sorban állás, egy pénztárosnő már negyedik alkalommal kíván kellemes ünnepeket. Lehet ugyanaz, aki tegnap? Vagy tegnapelőtt? Fogalmam sincs, csak arra emlékszem, hogy mindig kedvesen mondják, én viszont kívánom mosolyogva, pedig már tele van a hócipőm.
Bedobálok mindent az autóba, egy hajléktalan szerencsére ott terem, most nagyon örülök neki. Kétszer annyi pénzt kap, mint máskor, most segít is nekem, mert visszaviszi a bevásárlókocsit. Mindketten jól járunk. Nagy sóhaj szakad ki belőlem, végre vége a bevásárló napoknak, a sütés meg a főzés ehhez képest semmiség. Ki kell jönnöm a parkolóból, ami szintén egy bűvészmutatvány lesz. Kocsisor újra, meg kell állni állandóan, mert valaki kiáll, egy másik meg beáll, zenét hallgatok közben, de figyelni kell, nem szeretném karácsonyi ajándékként összetörni az autót. A legrövidebb kivezető utat választom. Ott észnél kell lenni, a jobb kéz szabály miatt nekem van elsőbbségem, de ezt ebben a parkolóban nem szokták betartani. Lassan megyek most is, persze senki nem ad elsőbbséget, végül elfogy a türelmem és elindulok. A szokásos mutogatás a fékezésre kényszerített autóból, majd amikor odanézek, felismerem az emberemet. A férfit, aki nem tudott beállni a parkolóba.  Ez nem csak vezetni nem tud, a kreszt sem ismeri, de visszamutogatni nem is tudok, beállok a sávomba a lámpa elé. Jókedvem lesz, ide most legalább egy hétig nem kell jönnöm, a felejtendők közé került az affér is, amikor hirtelen megáll mellettem. Lehúzza az ablakát, jelzi, mondani akar valamit. Biztos bocsánatot akar kérni, lehúzom az ablakomat én is, mosolygok, meg fogok neki bocsátani a szemétségért és a tudatlanságért, jön a karácsony, a szeretet ünnepe, ne váljunk el haraggal. És akkor ordít a megalázott férfiasság egy hatalmas hová sietsz nyanyát, amire én csak egy kellemes ünnepeket tudok mondani, mert az utóbbi napokban ez a mondat hagyta el a számat leggyakrabban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése