2014. december 7., vasárnap

Karácsonyi könyvajánló – Becsey Zsuzsa Rózsaszín nyúl

Talán azért nehéz ezt az őszinte, csupaszív könyvet eladni, mert megtévesztő a cím, és megtévesztő a „korhatár nélkül 13 mese”. Helyesebben: a cím és felirat igaz is, meg nem is.
Nem mese ez gyermek, mondanám, de ha mondanám, hibát követnék el.
Mert a könyv 1 – 10 fejezete mesekönyvként is olvasható, az én gyerekkori emlékeim alapján, és a gyermekeim szerette mesekönyveket felidézve. A gyerekeim – engem is meglepve – nem a határozott körvonalú, fényképszerű rajzokat – kutyákat, macskákat, lovakat szerették nézegetni, hanem pl. a Cini cini muzsika kisebb és rejtélyesebb ábráit. A Rózsaszín nyúl képanyagát szerintem a gyerekek többsége szeretné. Ami a szöveget illeti, „szülői felügyelettel” hatékony. Bár nem gyerekekről, hanem felnőttekről, felnőtteknek szól, az érzelmek olyan tárházában kalauzolhatjuk gyermekeinket és unokáinkat, a mesealakokat idéző nevek és rajzok segítségével, hogy a didaktikus tanmesék „tanulságai” helyett mindennap megtudnának valamit rólunk, esendőségeinkről, nehézségeinkről, egymáshoz fűződő viszonyainkról, mindezt a könyv stilizált eszközei segítségével - nem rázúdítva a gyerekre, hanem felkészítve arra, hogy a felnőtt élet nem rózsaszínű álom, mintegy megcáfolva magát a címet is. Valójában a „Rózsaszín nyúl” a főszereplő ártatlanságát jelzi, amellyel a világhoz viszonyul – úgy is drukkolunk neki, mint egy mesehősnek, aki „a mesejónak valóságos világban történő érvényesítése érdekében cselekszik.” (B.Zs.)
Azt hiszem, két korosztály élvezné igazán a könyvet: az egészen kicsik, kb. 3 és 8 éves kor között, és a 30 év felettiek. Utóbbiak természetesen a könyvnek mind a 13 meséjét – az utolsó három fejezet, az egzisztenciális útkeresés dilemmája, ill. a felnőtt visszatekintése a gyermekkorra csak nagykorúaknak érdekes. Valószínű a könyv váratlanul és helyenként felbukkanó humorát is ők tudják majd értékelni.
A megadott életkorok természetesen nem merev számok, mégis úgy gondolom, hogy a könyvbéli világ nem a kiskamaszoké és nem a fiataloké, ők inkább egy harsányabb, látványosabb élet harsányabb és látványosabb megoldásait szeretnék az olvasmányaikban is viszontlátni. Az egészen kicsik, és a viharokra már valamennyire rálátók azok, akik a könyvet magukénak érezhetik.
Társkönyve a Nyuszi álma, amely nem mese, hanem költészet és rajz együtt. Ez is szerethető – inkább felnőtteknek.

(A könyvek a Napkút kiadó közreműködésével jelentek meg.)

furim

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése