2014. december 21., vasárnap

Swarovski

Minden karácsony előtt szemezek a Swarovski ékszerekkel, fiatal nő akad bőven a családban, de hát végül is nem kell ahhoz feltétlenül fiatalnak lenni, hogy az ember legalább egy bámészkodás erejéig megálljon egy ékszerstand előtt. Jó lenne szabadabban nézelődni, kötelezettség nélkül, ahogy a gyerek is szeret elálldogállni a játékboltok kirakata előtt. És ráadásul mennyivel vonzóbb egy ilyen nyitott árusítóhely, ahol szinte magunkénak érezzük a megtekintett árut, fel is próbáljuk gondolatban, szelektáljuk is azonnal: ezt fel nem venném semmi pénzért, ezt ahhoz, azt amahhoz viszont annál inkább, szinte látjuk magunkat a tükör előtt. Sajnos az eladók is úgy látják, hogy túlságosan is magunkénak érezzük, féltik az árut, vagy csak szeretnék dűlőre vinni a dolgot, de fél perces álldogálás után szinte mindig megkérdezik: segíthetek, mi az elképzelése? – és már oda is a varázslat. 
Tulajdonképpen a Swarovskik egy kommerszebb stílus felé közelítenek, hiányzik belőlük a bátor extravagancia, mégis a bérelt, általában nagyobb pulton kiterített ékszerek csillogása mindig elbűvöl, és élvezem azt a fél percet, ami a kötetlen nézelődésre megadatik.
És amikor vásárlást mímelve, vagy valódi vásárlási szándékkal kicsit közelebbről megszemlélem az egyes darabokat, találok azért olyat is, ami felvállalható. Különösen a pici kristályokból összerakott daraboknak van/lehet különleges vonzásuk. Bár ma éppen egy egyszerű, ovális, egybecsiszolt füstszínű medált néztem hosszasabban, de nem láttam két hasonló stílusút (merthogy két ajándékot akartam venni) - de nem is baj, szinte megkönnyebbültem, mert a pénztárcámnak is sok lett volna. Végül nem is kellett kompromisszumot kötnöm - az árban megfelelő darabok egyértelműen tetszettek is.

Aztán este rájöttem, jószerivel semmit nem tudok a „Swarovskiról”, és rákerestem a wikipédián. Egy kissé hiányos oldalt találtam (nem kritika, hiszen ingyen és bérmentve csinálja, aki csinálja, ha jól tudom), de azért néhány azelőtt nem ismert információt sikerült megtudnom.
„A D. Swarovski & Co. (német kiejtése: [svaˈʁɔvski:]) egy osztrák, üveggyártással és kristályüveg-csiszolással foglalkozó cég, a világ egyik vezető, minőségi kristályüveg-ékszereket gyártó cége. A világ több, mint 120 országában van jelen… A cég színei az éjkék és a „swarovski-piros”.”



furim

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése