2016. április 27., szerda

Fűri Rajmond A patak

A folyóvizek hömpölyögnek, szélesen terülnek el, bő vizűek, sodrásuk van, és képesek „zúgva, bőgve,” áttörni a gátakat. Lehetnek szelíd patakok, amelyek apró érként indulnak, sőt, forrásból lesznek, amely kibuggyan egy hegy oldalán, a szirt tövéhez közeli hajlatban, szinte szégyellősen követve a lejtőt, ahol lefelé szaladhat. Olykor lovagolni kezdenek a kövekből rakott útjuk akadályain, amiket maguk építettek maguknak, hogy kedvüket tölthessék egy kis játékossággal, nem is szólva arról a mulatságukról, amikor kilesik maguknak a földfelszín töréseit, direkt célozva meg azokat futásuk során, ahol a mélybe vethetik magukat, a létező legnagyobb merészséget messze meghaladóan. A vízpára, amit zuhanásuk kelt, és a dörgő hang, amely – ha vizük fonata dús – messzire hangzón hirdeti kedvük és erejük tobzódását és mérhetetlenségét, kedvenc szivárványos függönyük és zenéjük.
Az emberek olykor utánozzák a futó vizek hangját, és eltelnek szeretettel folyójuk iránt, ahogy hallják a csobogást, amelyet képzeletük kölcsönöz lakóhelyük – hazájuk – lassan változó örök mozgójának. Vagy megéneklik a kanyargó óriást, amely velük tart az idők kezdetétől az idők végezetéig.
Amikor eszükbe jut, hogy ezek a földi erek milyen kort megélt tartozékai életüknek, akkor tudós módon állapítják meg, hogy a civilizáció bölcsői a rendíthetetlenül körforgást vállaló nagy folyóvizek.
Arról nem tudni, hogy földünk erei szervezkednének a partjaik mentén élő és vizeiken utazó, vagy az erejüket kizsákmányoló, magukat bölcsnek nevező élőlények ellen, vagy lenne valamilyen próbálkozásuk arra, hogy érintetlen szabadságukat – mozgásuk akadályoktól és gátaktól mentességét – vissza szeretnék szerezni, mégpedig egyetlen döntő mozdulat eredményeként, esetleg egy időhatárt szabva meg, amelyet feltételül állítanának az említett lények elé, mint ultimátumot, megnevezve a következményeit a kérés teljesítése elmaradásának.
Ezek a bölcsek ettől függetlenül és kellő magabiztossággal mindenféle módon igyekeznek a gigászi méretű és az éppen csak folydogáló elegy valamennyi földi alakját ismerni, és a benne rejlő összes lehetőséget a saját javukra kihasználni.
Ezen lények gátlástalansága határtalan, és a mozgó vizek figyelme, szervezettsége és készenléte nem teszi lehetővé, hogy jogaikat érvényesíthessék.
Folyásukat erőművek szabdalják szét; útjukat csatornákká alakították, megtűzdelték őket zsilipekkel, átemelő berendezésekkel, hogy rajtuk hajuk ringatózhassanak, hosszú kilométereken át, és szinte ingyen nyújtózkodva a felszínük kényelmében, ahol a siklás oly sima és nyugalmas, mint semmilyen más haladásnál a földön. A városok úgy nőnek sorra partjaikon, mint a fákat megmászó gyökértelen növények, amelyek a fák nedvét használják életük fenntartásához, legfeljebb egy-két szép virágot nevelve cserébe, amivel viszonozhatják eltartóik számukra pótolhatatlan szolgáltatásait.
Ha ezek a nagy vizek örömüket lelik a köréjük telepedett életben, mert esténként csillognak a kivilágított hajók, amiken vidáman zenélnek az emberek, és azt is szeretik, ahogy a forrásvidék felé özönlő halak között a medvék gyűjtik maguknak a táplálékukat, és büszkeség tölti el őket, amikor a felettük ívelő hidakon megáll a forgalom, hogy a kocogóknak adjon helyet, és ők hallhatják, hogy fölöttük akkor más hangokat közvetítenek a díszek, amiket nekik ajándékoztak a bölcsek, akár örök időkre is, akkor arra gondolunk, hogy nem is baj, ha ezek a vizek megismerhetőek, mert természetükhöz hozzátartozik az őszinteség és önmaguk nyílt vállalása.
Legfeljebb nem illik elfeledkeznünk a váratlan kifogásaikról, amelyeket, ahogy már megszokhattuk, szeszélyesen, hévvel és kíméletlen erővel hoznak tudomásunkra, tekintet nélkül fájdalmunkra és veszteségünkre, amit kirohanásukkal és békíthetetlennek mutatkozó háborgásukkal adnak tudtunkra, ha tetszene ez nekünk valamilyen okból, ahogy akkor is, ha tiltakoznánk a veszedelem ellen, amit így keltenek.
Nyilván összegyűlik bennük a titkolt elégedetlenség, amely így oldódhat csak fel, ilyen szabályozhatatlanul és érvet, magyarázatot el nem fogadva.
Bölcsességünk korlátaira figyelmeztetnek ilyenkor, amit nehéz elfogadnunk, különösen a hosszú hallgatás és békésség után, amiben részeltettek minket.

A patak, amiről szívesen írok a továbbiakban, szinte jellegtelennek mondható családja neves tagjaihoz képest. Útja néhányszor tíz kilométer csupán, és medre is ennek megfelelően szerény méretű, jóllehet egy szakaszán büszke kőágy között fut, szépen ívelt hidakat is mutatva az éppen arra járóknak.
Hegyei, ahol forrása fakad, nem túl magasak, ezért futása sem zajos loholás, és a nagy esők után következő áradásait is ismerik már a helyiek, akik a partja mentén épült egyetlen ékében, egy mezővárosban laknak, egy dombok közötti helységben.
Miután vidékét a nagy telek régen elkerülik, ma már nincs olyan hideg idő, hogy felszínén a helyi gyerekhad csúszkálhatna, a sekélyebb részein, ahol nem kellene tartania a jég beszakadásától, hiszen a patak folyása megállíthatatlan, ami fölött a fagyás súlyt elbíró réteget nem feszíthetne ki.
Történetét a kolostor emléke teszi érdekessé, ami ma csak rom, meg a kovácsok műhelyei, amelyekről a helyiek is alig tudnak már, olyan régen eltűntek, mintha a föld nyelte volna el őket.
A lakók, akiket szolgált, ahogy tudott, kicsit kelletlenül viseltetnek irányában, és ezt a patak tudomásul is veszi. Igaz, mást nem is nagyon tehetne.
Még az is lehet, hogy hiányát észre sem vennék, ha ez véletlenül bekövetkezhetne. Mondjuk egy kiszáradással.
Hol van már az az idő, amikor – az említett kovácsműhelyek működésében való részvételen túl – a patak volt a helység egyik legfontosabb kelléke, amely a helyiek életében annyi mindent képes volt magára vállalni.
A szomjukat nem oltotta, az igaz, de nyaranta benne mosták le magukról a napi munka piszkát, és eszközeik, munkájuk kellékei tisztításában is részt vett, például amikor vizében mosták a termények tárolására szolgáló zsákjaikat. És akkor az állataik fürdetéséről még nem is esett szó! Meg a szekerek mosásáról!
Hát a kikövezett part mentén hány helyen alakítottak ki olyan átjárót, amiben elfért egy lovas szekér, amikor arra volt szükség, hogy lemossák a sarát és piszkát, vagy a lovaik csutakolásához kellett megfelelő beállóval szolgálnia!
Micsoda élet volt itt akkortájt! Mert a frissen kerékre rakott ráfot is úgy hűtötték le a kovácsok, hogy a kereket bedöntötték a patak vizébe, ahol egy kis sziszegés és pára után már lehetett is kiemelni, és beszerelni a szekérbe. A vödrök hűtővize pótlásáról nem is beszélve!
És a gyerekek! Hát nem volt olyan – még kikövezetlen - szakasz a patakban, ahol a környező házak lakóinak gyerekei ne mászkáltak volna le s fel kosaraikkal és lavórjaikkal, hogy a vizében cikázó halakra vadásszanak, kihalászva azokat a tyúkok eledelének.
Szégyen, nem szégyen, a patak egy időben a hely csatornájának a szerepét is betöltötte.
Az elhullott kisebb állatok vagy a konyhán felhasznált jószág kidobandó részei a patakba kerültek, számára megalázóan és szagot eresztve. Amit a folyó víz, meg az esők felduzzadt árja tett elviselhetővé, majd tüntetett el, ki tudja meddig juttatva el a veszélyes hulladékot.
A gyerekek soha nem ittak a patak vizéből, és ezt a patak tudomásul is vette.
Ahol vize lelassult és medre kiszélesedett, ott vadak jártak vizéhez, eltakarítva a hordalék számukra ehető részét. Az egyéb szennyezéssel pedig a folyónak kellett elbánnia, meg az áradásoknak, amelyek akár a tengerig jártak, a ki tudja, hogy melyik tengerig.
Amikor vize elszíneződött, akkor szagot is árasztott, és azt a patak nem igazán szerette. Szégyenkezett is miatta, mert egy ideig mindenki kerülte a vele való érintkezést.
Miután nem volt kiépített csatorna a helységben, így az eső a porták ganaj dombjának levét bemosta a patakba, fényes kávészínűvé változtatva az átlátszó, vagy az áradás miatt sárga homokszínűvé változó vizét.
Amire viszont büszkén emlékezett, együtt a helyiekkel, akik hasonlóan megőrizték emlékezetükben a nagy napot, az a halak vendégjárása volt, a nagy, a patakban addig soha nem látott méretű halak tömeges látogatása.
A tavaszi árvíz hosszan elhúzódó nagy vize a patakot is felduzzasztotta, és a víz utánpótlása egy idő után tisztára mosta a medret, amelyben a magas és áttetsző vízállás tetszhetett a folyó halainak, amik eleséget keresve akadtak a helyre, ahol éhük enyhítését remélhették, és nagy csapatokban úsztak fel, szemben a lassú folyással, a patak forrása irányába.
Az okos és élelmes helyieket aztán a póznákra szerelt hangszórókon próbálták józanságra bírni a helység illetékesei, meg a halászat szakemberei, hogy vigyék vissza a kiszedett halakat a patakba, vagy ki se vegyék őket, hanem inkább gyönyörködjenek a látványban, ami errefelé addig ismeretlen jelenséget hozott el nekik, a csodát megjelenítve.
A budai kutya vásár egyedisége jutott eszébe többeknek az eset kapcsán, és joggal. Ahogy a patak történeti emlékezete is meg kellett, hogy őrizze ezt a rendkívüli eseményt, és – azt kell, hogy mondjuk, hogy – méltán.

Mostanában senki semmit nem mos a patakban, aminek látható következménye a vizének tisztasága.
Gyerekek sem járnak benne, még a nyári napok melegében sem, és olyat sem láthat az arra járó, hogy vizét kövekkel duzzasztják fel a lurkók, így készítve maguknak fürdésre alkalmas medencét, amit a felnőttek az esti szürkületben a maguk mosdására vagy megmártózására használhatnának.
Az pedig kész csoda, ha a hídról a patakba nézve a látogató észreveszi az apró és nagyobbacska halakat, amint kőtől kőig cikáznak, menedéket keresve a felettük szemlélődő és – szerintük – rájuk leső veszélyesek elől.
Vízben gázoló madarat évek óta nem hord a hátán a patak. Nincsenek kacsák és libák, amik csőrükkel táplálékot keresnének benne, vagy csak szomjukat oltanák vizébe állva, esetleg a tisztálkodás szárnymozgását gyakorolva.

Talán eljön majd az idő, amikor kiérdemli a patak, hogy neve is legyen. Hacsak meg nem szokta már az eddig használtat, ami szerint a helységhez tartozik ő, nevével is, és ezt annyira megszerette az együtt átélt sok-sok év alatt, hogy köszöni szépen, de ezzel elégedett, és örül ugyan vize tisztaságának meg a benne újra kelt életnek, de szolgálatát sem a csatornasággal, sem a kovácsműhelyeket kiszolgáló szereppel, de a tisztálkodás különféle formáival sem szeretné – egyelőre legalábbis - kibővíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése