2016. június 5., vasárnap

Fűri Rajmond A gyári dombon

A város a patak völgyét követte, ahogy a gleccser siklik végtelen lassúsággal lefelé a hegyről, aminek alján folyik az olvadó víz, hogy szertelen futás majd széles és nyugodt hempergés után egészen a tengerig jusson.
A szűk völgyet kitöltötték az utcák, meg a két gyár, és a dombok végénél a város szétterült, mint a folyódelta, hordalékot rakva le, amit a hegyekből odáig szállított.
Az egész országban híres volt itt a víz tisztasága és minősége, ami a hegyeknek, a környező hegyeknek volt köszönhető, ahol a patak eredt.
A dombra, a délire, a magasabbra kilátó épült, ahonnan a közeli folyó völgyére is rálátott a kíváncsi, aki nem sajnálta az izzasztó lépcsőzést, fel a torony teraszáig.
A város egyre nőtt, míg magába nyelte a környék kisebb-nagyobb helységeit. Köztük a királyi várat, annak is a romjait, ahová a lakók gyakran ellátogattak, kicsit megmártózva a dicső múlt fenségében.

A nagyapa a közeli folyó mellett született, egy faluban, sok gyerekes családba.
A város ígért neki munkát akkoriban, és azt tervezte, hogy addig lesz ott munkás, amíg a falujában földet vehet magának, és gazdálkodhat. Mert mi lehet egy parasztnak kívánatosabb annál, mint művelni a földjét, és élvezni szorgalma és tudása gyümölcsét, akár a szó legszorosabb értelmében is: a finom gyümölcsben, vagy annak párlatában, esetleg a pincében kiforrt levében.
Ha felötlött benne országa képe, széles síkjával, ahol gulya legel, és nyáj hűsöl a nyári melegben, és ahol a lemenő napban szekerek viszik haza a fáradt munkást, aki kalapot emel a szomszédnak, miközben már a jószág etetésén meg a fejésen gondolkodik, és a tárogató olyan édesen zsongatja a dalt az ünnepen, akkor ki más lehetne császára az életnek, mint ő, akinek a kenyér íze soha el nem fogy a szájából, és a levegő illatát is érzi, amit a mező lehel rá, ahol a sajátjában dolgozik.

A déli domb alján városnyi volt a két gyár, ahol az egyikben addig dolgozott, amíg rá nem jött, hogy az itteni keresetből neki semmije sem lesz, akármeddig gürcöl és garasoskodik. 

Csizmában, mellényben, fehér ingben, a kalapot a kezében tartva ment fel a dombra, sok évvel a fiatalkori munkás idők után, jókora kerülőt téve, át a városon, hogy a gyárra nézhessen, az elmúlt fiatalságára, és a régmúlt dédelgetett reményére.
A kohó párállt, talán a csapolás után, és a kiömlő vas hangja izzó közelségbe hozta a munkát, ami maga volt a teremtés, vagy annak egyik ünnepélyes változata.

Állt szótlanul, haját lesimítva, és öreg szemeiből patakokban folyt a könny.

Az unoka mellette ült, fáradtan a neki hosszú úttól, és piszkálta az út menti füvet, meg a szandáljából akarta kivenni a követ, hogy ki ne szakítsa a zokniját.
Nagyapja a barátja volt, vagy több is annál: testvér, aki megosztotta vele az ágyát, és aki akkor majdnem sírt, amikor anyja megbüntette egy csíntevése után.

Arra jól emlékezett a gyerek, hogy az öreg sírása más volt akkor, amikor elvitte hozzá a hegedűjét a nyári szünidő kezdetekor, anyja javaslatára, és a kisházban eljátszotta előtte Lully könnyed kis darabját, a Dalocskát.

Mert akkor mosolygott is a nagyszüleje, és köszvénytől bütykös kezével a fejét is megsimogatta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése