2017. január 14., szombat

Egy angliai levelezésből (2)

















Drága Mamikám!
Először is ne haragudj, hogy csak most írok. Tudom, már régóta ígérem. Nagyon munkás időszakon vagyunk túl, talán most már egy picit könnyebb lesz. Nagyon nehéz volt a nyár, sokat dolgoztunk, és a szeptember, az október is, mert itt volt még őszi szünet az iskolásoknak, és nem tudom miért, de nagyon sokan jönnek az IKEA éttermébe enni. Persze nem panaszkodni akarok, mert ez a bizalom jele, hogy jól dolgozunk, ezért sok munkaórát kaptunk. Na és a sok szép munkának meglett a gyümölcse, mert így tudtunk egy óriási lépést tenni az angliai életünkben: elköltöztünk egy 37 négyzetméteres, 1 szobás kis lakásba, ahol csak Csabi meg én lakunk. Szerettük azt a házat is, ahol ezelőtt laktunk, és a lakótársakat is, de így felnőtt fejjel csak így a jobb, kell a magánszféra.
Igaz, ez bizonyos anyagi áldozatokkal is járt. Az ezt megelőző 1 évben többek között erre gyűjtöttünk. (Zoli papa mindig azt mondta: „Minden költözés egy leégés.” – Mármint anyagilag, és valljuk be, valahol tényleg így is van.) Az is igaz, hogy így minden hónapban jóval többet fizetünk ki albérletre, lakhatásra, de egyértelműen megéri. Sokkal minőségibb életet tudunk élni, jobban ki tudjuk pihenni magunkat, nem kell annyi emberhez alkalmazkodni. (Akkor megy az ember zuhanyozni, WC-re vagy főzni, amikor akar. A szomszédok is csendesebbek.) Kényelmesebb az életünk: vettünk saját ágyat, vízforralót (mert sok teát iszunk), és nekem kenyérpirítót (mert gyerekkorom óta változatlanul a fokhagymás pirítós az egyik kedvenc ételem). Szóval nincs okom panaszra, jól élünk, van mit enni.
A munkahelyünket, a munkánkat változatlanul szeretjük, az IKEA pedig jó cég, jó itt dolgozni. Én a magam részéről sok kedves kollégát ismertem itt meg, szeretem őket, jó velük dolgozni. Persze itt is megvannak a problémák, a néha kiborító helyzetek, de így mindent összevetve: ez életem legjobb munkahelye, és eddig még ez a leghosszabb munkaviszonyom, és nem azért, mert korábban máshol nem akartam volna sokáig dolgozni, maradni. De a lényeg, hogy életemben először érzem azt, hogy anyagilag is van értelme a munkámnak, hogy itt lehet „egyről a kettőre jutni”; és a legfontosabb: azt érzem, hogy életemben először megbecsülnek. Nem csak azt érzem, hogy egy nagy kihasználás az egész. Van elég munkaórám, meg tudok belőle élni, sőt még félrerakni is tudok, de szerencsére van elég szabadidőm is, szóval ez itt nagyon jó, nem egy szokásos „rabszolgasors”. Ilyenkor Karácsony közeledtével mindig szokott lenni egy karácsonyi buli a dolgozóknak finom, ingyen vacsorával, és ilyenkor szoktunk éves bónuszt, pénzjutalmat kapni (ez ebben az évben kb. 80 ezer forintnak megfelelő összeg). Ezenfelül minden évben, minden dolgozó kap karácsonyi ajándékot, ez mindig meglepetés. Szóval jól érzem itt magam, többször megdicsérnek, én nagyon elégedett vagyok.
Az elmúlt hetek új híre és lehetősége, már ami a megbecsülést és bizalmat illeti: lehetőség volt arra, hogy a meglévő munkaszerződést kiterjesszék, vagyis több munkaóránk legyen a szerződésben megállapítva. Csak, hogy értsd: mi heti 18 órára vagyunk szerződve. Ez azt jelenti, hogy az IKEA áruház hetente 18 munkaórát köteles biztosítani, illetve kifizetni részünkre, ha vakációra, szabadságra megyünk, vagy betegszabadságra kényszerülünk. A valóságban ennél persze jóval többet dolgozunk: heti 35 – 40 órát, és be kell valljam, ez bőven elegendő, ebben remekül el lehet fáradni.
Ez a heti 18 órás szerződés egyébként jó, mert az IKEA nagyon jó órabért fizet nekünk (ez jóval magasabb az itteni, angliai minimális órabérnél), és ez a jövőben még emelkedni fog. Egyszóval jól meg lehet belőle élni, persze csak akkor, ha az ember odafigyel, és nem szórja a pénzt. Hidd el, számtalan példát látunk arra, hogy idejönnek emberek Kelet – Európából vagy valamilyen nehezebb élethelyzetből, és nem tudják megbecsülni a helyzetüket, a lehetőségeiket, és elszórják a pénzüket meg hülyeségekre költik. Na de ez már a „fogyasztói társadalom” hatása. Nem valami jó pszichológia…
De a lényeg, amit mondani akartam, hogy lehetőséget kaptam szerződésbővítésre: azaz, hogy heti 24 órát kaphassak mindig biztosan. (Lehetne 30 is, de annyit nem akarok vállalni, mert kell nekem a szabadidő is, hogy angolozhassak; azért nekem a nyelvtanulás a fő cél.) ez biztonságot adna: ha nyaralni megyünk, vagy ha ’ne adj isten’ beteg lennék, többet fizet a cég. Ráadásul itt Angliában egy lakásbérlés sem olyan egyszerű: teljesen átvizsgálják az embert, hogy milyen munkaszerződése van, mik a banki kondíciói, tudja-e majd fizetni az albérletet, milyen lakó volt a korábbi helyeken, az előző albérletei tulajdonosaitól írásos referenciát kell szerezni… szóval nem egyszerű. Nos, ilyen szempontok miatt is jó lenne egy ilyen 24 órás szerződés. Mindenesetre én jelentkeztem, írtam egy szép, frappáns levelet az egyik vezetőmnek, és most izgatottan várom a végeredményt. Itt tulajdonképpen most meg kellett pályázni ezt a lehetőséget. Azt mondják, nekem jó esélyem van megkapni… remélem. De ha mégsem jönne össze, nem fogok elkeseredni, eddig is jó óraszámokat kaptam.
Azt kell mondjam, egyre jobban érzem itt magam. Nyilván ez azzal is összefügg, hogy az ember egyre több tapasztalatra tesz szert az itteni élettel kapcsolatban, illetve az angolunk is egyre jobban fejlődik – még akkor is, ha az ember nem ül neki tanulni, óhatatlanul „ragad” az emberre. És ez jó. Persze én igyekszem tanulni is, olvasni, szótárazni. Sajnos TV-nk nincsen, mert itt egy egyéves, un. TV-licenc díjat kell kifizetni (kb. 60 ezer forintnak megfelelő összeg), és ez most még azért túl drága lenne, főleg mert ezen felül van havi TV-csomag díj is. Szóval most még nem, de majd egyszer a jövőben lesz TV-nk. (Ja, és a TV-készüléket is meg kéne venni…)
Szóval érted. De mivel szerencsére az internet korában élünk, azért van szórakozásunk; filmeket, TV-riportokat tudunk nézni az interneten, mert szerencsére van itt számítógépünk, vagyis laptopunk. Na és az ember angolja azért is fejlődik, mert vannak kedves munkatársaink is. Érdekes módon, több kedves román kollégánk van, van egy új főnököm, egy nagyon kedves, román srác, G.. De van egy nagyon aranyos lengyel kolléganőm, M., most vele és a párjával megyünk el jövő héten túrázni. De sok jó magyar és olasz kollégánk is van. Különösebben nem járunk össze, mert azért örülünk, ha néha kettesben lehetünk, és van időnk egymásra, vagy csak magunkra. Én változatlanul járok futni, a közelünkben van egy nagyon szép park, aranyos kis mókusokkal. Ezt változatlanul nagyon élvezem.
Ja, valamit még elmesélek. Az elmúlt hetekben nagy lépést tettünk előre a saját modernizációnkat illetően. Mindkettőnknek vettünk okostelefont. … Az a helyzet, hogy ugyan ilyen okostelefonok már 10 éve vannak, léteznek, de mi valahogy eddig egyrészt anyagilag sem tehettük meg, hogy vegyünk, illetve nem tartottuk égetően fontosnak, szükségesnek. De be kellett látnunk, hogy nem maradhatunk le a világtól. Igazából a mobiltelefon mindig státuszszimbólum volt, ezért övezi ilyen nagy érdeklődés… csak nem a mi részünkről. Mi egy közösen eltöltött túranapot vagy vacsorát a kedvenc török kebabosunknál többre értékelünk, mint a legújabb telefont, de ez már egy másik kérdés… Na de próbálunk haladni a korral. Hozzáteszem, ha most 85 éves lennék, már nem biztos, hogy meg akarnám tanulni az okostelefonok használatát, de mivel a helyzet az, hogy még 35 sem vagyok, így azt hiszem, muszáj…
Remélem látható, és észrevetted, hogy lila tollal írok Neked. Tudod, ha valami szép, lila színű virágot vagy pulóvert vagy valamit látok, mindig Te jutsz eszembe, hogy a kedvenced a lila szín. Ezért lilán fogó, lila tollat vettem, hogy ezzel írhassam a leveleimet Neked.
Gyakran eszembe jut a legendás cicád, Miska, mert én is nagyon szeretnék macskát. Mostanában nagyon sok jót olvastam a macskákról és az ő hatásukról. Nagyon jó hatással vannak mind a mentális, pszichés, mind a fizikális egészségre. Főleg a dorombolásuk nagyon egészséges, és még a törött csontok is hamarabb összeforrnak, ha doromboló cica van körülöttünk. Most is jó lenne, de sajnos a lakásbérleti szerződésünk kizárja, hogy állatot tartsunk. De majd egyszer valamikor jó lenne egy kis cirmos.
Tudod, Mamikám, az elmúlt 3-4 év nem volt nekünk könnyű, nem volt egyszerű. Bizony, sok nehézséggel kellett megküzdenünk, főleg, ami az angliai munkavállalást illeti. De tudod, így összességében azt kell mondanom, hogy megérte. Még így is, hogy igazából csak másodjára sikerült egy jobb munkát találnunk, és igazából kétszer is kockáztatnunk kellett az összes megtakarításunkat és kétszer is a nulláról kellett kezdenünk mindent. Úgy érzem, jó úton haladunk.
A munkahellyel az a jó, hogy akár egy egész életpályát lehet építeni rá, akár nyugdíjba is mehetnénk innen, ha minden jól alakul. Ami főleg a mai világban ritkaság, de az IKEA biztos, jó, nemzetközi cég.
Persze most, hogy volt ez a BREXIT, vagyis Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból; nos, nem tudom, meddig maradhatunk. Elvégre mi is európai uniós bevándorlókként, illetve munkavállalóként vagyunk itt. De ez még a jövő, még két évig eltarthat a folyamat, addig sok minden lehet. Mindenesetre, mi most úgy látjuk, hogy szívesen maradnánk, és elsősorban nem is az anyagiak miatt – bár hazudnánk, ha azt mondanánk, ez nem számít. De valahogy jól érezzük itt magunkat, pozitívabb a hangulat és nekem legalábbis a nyelvtanulás elsőszámú cél. Szóval meglátjuk, mi lesz. Ha maradhatunk, még azon is nagyon elgondolkozunk, hogy vidékre menjünk lakni. Exeter például nekem nagyon szimpatikus város, de annyi minden lehet még… és tudod valahol ez az, amiért most azt érezzük, hogy nekünk jó itt: hogy annyiféle lehetőség van – aztán, hogy mi lesz, majd az élet eldönti.
Küldtem Neked egy képeslapot is a Wembley Stadionról, aminek a „lábánál” lakunk. A városrész ahol lakunk, Wembley. Nagyon szeretjük, jó környék.
Nagyikám, remélem, hogy azért jól telnek a mindennapjaid. Így sok ezer kilométer távolságból én csak néhány sorral tudlak szórakoztatni, és persze majd telefonon is hívlak.
De a postaládát időnként nézzétek meg, mert elsősorban levél útján jelentkezem majd, továbbra is.
Várom a szabadságot, legközelebb akkor láthatlak. Addig is sok-sok puszit küldök, és nagy ölelést Neked, Mamikám! Hamarosan újra jelentkezem!

Ancsi


London, 2016. november  10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése