2015. április 30., csütörtök

Vásárhelyi Vera Skorpió hava 2./1.

Finomhegyű lúdtollal írt, kifakult tintájú, apró, szálkás betűk: Konyhakönyv. 1820. Ez a többoldalas, összefércelt kis füzet a boríték második irata. Ebben a kis füzetben egy nagyszámú vidéki családnak és népes cselédségének egész évi étrendje megtalálható. Dédanyáink életében az evés döntő szerepet játszott, - az asszonyt főzőtudománya, nem pedig szépsége vagy esze után értékelték. Féltve őrzött, titkos családi receptek szálltak anyáról leányra, - a kelengye egyik elmaradhatatlan kelléke a kézzel írt, vastag szakácskönyv volt.


A hét minden napján, előre meghatározott étrend volt kötelező, - s azon egy emberöltőn át nem változtattak. A Konyhakönyv a Tehénhúsleves 19 féle változatával kezdődik. Utána a Bőjti levesek 20 fajtája következik. A Levesbe valók megint két részre oszlanak: Húsevő és Bőjti napokra. Külön-külön oldalon: Petsenyék, Saláták, Tzuspaizra valók, Be tsináltak, Főzött tészták, Kásák, Vastag ételek, Kemény ételek következnek.


Tíz- tizenkét fogásból áll egy vasárnapi ebéd, - de tovább lapozgatva a Konyhakönyvet, hamarosan meggyőződöm arról, hogy a hétköznapok ebédei sem szerényebbek.

***

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése