2015. június 17., szerda

Vásárhelyi Vera Skorpió hava 4./1.

Szakajtóban tojás fehérlik – száz, százötven, - zsákban nullásliszt. Fehér abrosszal letakart asztaloknál fehérkötényes parasztasszonyok munkától rücskös, barna tenyere gömbölyíti a hajnalban meggyúrt, majd megreszelt tésztát. Türelmes, simogató mozdulatokkal dolgoznak, nekem is adnak egy marékra valót. Könnyűnek tűnik a gömbölyítés, mégis, maszatos tenyerem alatt azonnal csomóvá ragad a tészta. Inkább a szitákat viszem asztaltól asztalig – ki a nagylyukút, ki a sűrűbb lyukút kéri. Vaskeretbe foglalt, súlyos sziták voltak, meghúzták mind a két karom. De az asszonyok oly könnyedén, oly gyorsan dobták tenyérből tenyérbe, hogy követni is alig tudtam mozdulatukat, csak láttam, mint csurog alá a szitákból és halmozódik púposan a fehér abroszon az aranyossárga tarhonya. A nagyszeműt, hagymával és paprikával ízesítve, marhapörkölthöz ettük. a középnagyságúakat szalonnás rántotta mellé, amíg a legfinomabb szemű tarhonyából leves készült, vagy körítés tejfölös gombához. Hol szótlanul, hol tereferélve dolgoztak az asszonyok, de tíz órakor megállt a munka. A szilvafa alatt álló asztal köré telepedtek, s miután megbontották fejkendőjük csomóját, szomjasan nyúltak a tejeskávé után. Szalonnás kenyeret kaptak zöldpaprikával, házitúrót tejföllel. Szidi sokszor eléjük rakta az előző napi maradékot is – grízestésztát, tejfölös babfőzeléket. A meggyúrt, kigömbölyített tarhonya nagyság szerint tüllzacskókba kötve – a kamrába került télire.

***
Szabó Lőrinc Tücsökzene című kötetéből:

MI MÉG?

Mi volt szép? Mi még? Kapásból s ahogy
Kína mondja: a Tízezer Dolog,
Az egész Élet.

***

Mire emlékezzek? A kenyérsütést követő reggelikre: friss lángos, bő zsírban kisütve, vajjal megkenve, sóval ízesítve. Sose volt belőlük elég még akkor sem, amikor már jóllakva pukkadoztunk. Miklós ijesztő mennyiséget fogyasztott el belőlük, kedvenc étele volt. Forrón ettük, hozzá kortyolva a cukros tejeskávét. Még ma is számban érzem a sós, vajas lángost az édes tejeskávé ízével együtt. Habkönnyűek voltak, aranyossárgán duzzadtak a tálon, vajtól fényesen. Miért, hogy azokat a tornácon elfogyasztott lángosokat soha semmi nem múlta felül? Más volt a liszt, jobb az élesztő, finomabb az összedolgozott kenyértészta? Vagy hiányzik a tornác, amelynek sarkához egy lángoló aranyeső bokor támaszkodott, hiányzik Jójó figyelésre merevített füle, hiányzik az otthoni nyár zsongó neszeivel, fény és árnyjátékával, anya könnyű lépte, Miklós kopaszra nyírt, kerek feje… Nem ízlenek már többé a lángosok, mert a múló évekkel elvásott az ízlésünk, s mintha maga az élet is elvásott volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése