2015. június 18., csütörtök

Vásárhelyi Vera Skorpió hava 4./2.

Mi még?
Diótisztítás az üvegházban, ahol a kesernyés illatú, zöld diókupac köré kuporodtam, bicskával kezemben, húsz tanyasi lánnyal együtt. Anya parancsára kesztyűt húztam – az védte tenyeremet a dióhéj fekete, lemoshatatlan levétől -, de félóra múlva épp úgy feketedett a kezem, mint a lányoké. Aki sohasem tisztított diót, nem tudja, milyen élvezet! A bicska éle belehasít a friss, zöld burokba, az kettéválik és kibuggyan belőle a még nedvesen sárga, csontkemény dió. Telten koppan az üvegház sarkában, ahová hajítjuk. Amelyik diónak zöld burka nem válik el a magtól, azt késünkkel tisztára kaparjuk, és egy másik sarokba dobjuk – annak még száradnia kell. Koppannak a megtisztított diók, magasodik lábunk előtt a lekapart fekete burok. Hajamba, bőrömbe szívódik kesernyés illata. A napszámos legények zsákszámra öntik elénk a begyűjtött, friss termést – a tisztításra váró dió nem fogy, hanem csak nő lábunk előtt. Hetekig tart ez a nevetéssel, tréfálkozással egybekötött élvezet. A megtisztított és megszáradt diótermést Matyi bácsi, a kertész, zsákba köti és a padlásra hordja. Tenyeremről a dióhéj fekete nyoma hetek múlva kopik le. Uzsonnára dióbelet eszünk, kenyérrel és mézzel.

***
Gyermekkoromban ismeretlen volt a jég- és a hűtőszekrény. A vajat vízbe állított cserépedényben tartottuk, a déli maradékot este ujra feltálalták vagy megették a konyhában; füstölőben aszalódtak a sonkák, a kármonádlik és szalonnák; frissen vágtuk a szárnyast – csak a húsnak kellett a jég, a karácsonyra szánt kappanoknak és a vadászaton elejtett nagymennyiségű fácánnak, nyúlnak. A húst, Elek nevű parádés kocsisunk, a tizenkét kilóméterre fekvő, szintén Elek nevű községből hozta, hetenként egyszer, szekéren.
A baromfiudvar közepén fekvő szalmafödeles jégverem faajtaját nagy, rozsdás lakat zárta. Meredek falépcső vezetett le magába a verembe, ahol szalmaréteg alatt feküdtek az összefagyott jégdarabok. Ide helyezték el, cserépedényekben, a húsokat, itt feküdtek a kibelezett, de nem megnyúzott nyulak és fácánok, a megkopasztott és kibelezett libák, kacsák és kappanok. De ezt a vermet minden télen meg kellett tölteni jéggel, hogy eltartson a következő téli évszakig.
Jeget találni az alföldön nem könnyű feladat. De apám unokaöccsének a birtokán – túl a vasuti síneken -, egy mélyen kivájt homokbánya részben esővízzel, részben talajvízzel telt meg, és egy kis tó képződött a helyén. Ez a kis tó télen befagyott – innen hoztuk a verem megtöltésére szükséges jeget. A csákánnyal kivájt jégtáblákat béreseink szalmával bélelt szekerekre lapátolták, majd a teli szekerek visszatértek hozzánk, a baromfiudvarba. Pattogott az ostor, feszült a lovak izma – a szekerek útját törött szalma és jégforgácsok jelezték. Téli fagyban, napokig tartott ez a derekat roppantó, nehéz munka: fehéren gőzölgött a kiizzadt lovak szőre, füstös pára csapott ki az emberek száján. Amikor megtelt a verem, a jégtáblákat befödték friss szalmával és rácsukták az ajtóra a rozsdás lakatot. Sokszor elgondolkoztam: - Mit fog csinálni anya, ha időelőtt elolvad a jég? Hová teszik a húst, a sok vadat? Aggodalmasan figyeltem a konyhalányt, amint lemászott a meredek falépcsőn és eltűnt a verem hasában. – Olvad-e a jég, Rozika? Kiáltottam le. – Hát olvad ez, alaposan – jött lentről a válasz.

Ok nélkül aggódtam. Egyszer sem ürült ki tél előtt a jégverem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése