2015. június 25., csütörtök

Vásárhelyi Vera Skorpió hava

5.
Pirosló málnabokrok, borízű almák, vajszínű paprikák, csattanó paradicsomok, fűszeres illatok édenkertje, a napfénytől perzselt nagy veteményes. Babarózsával felfuttatott kapun lépek be. Öreg, göcsörtös szőlőtőkék kísérnek el utamon, majd hirtelen lemaradnak. Fából ácsolt kertészház barnállik a sok zöld között. Azon túl, zsinóregyenes, sűrű sorokban a vágóvirágok lángolóan színes táblája. A virágok mögött zúg, zümmög a méhes. Az üvegházba készülök Miklóssal, mézpergetésre.
Fullasztó melegre nyitjuk az ajtót. Méz- és viaszszagra. Thurzó, az öreg, karikalábú méhész, elmélyedve dolgozik. Fején lyukas, esővert szalmakalap. Halkan surrog a centrifuga gép – a kipergett, aranyossárga méz kopogva csapódik az oldalához. Néhány eltévedt méhecske koppan az ablaküvegen. Thurzó bácsi kemény gallérján is mászik egy – érthetetlen módon az öreget nem bántják a méhek. Üres, lekopasztott ez a nyári üvegház. Kétoldalt a polcokon száraz föld, üres cserepek, egymásra dobott ládák.
Megállok az ajtóban. Elborít a ragadós, édes illat.
Miklós leszalad a lépcsőn. Nyúl a gép fogantyúja után.
-          Menjen innen – mordul rá az öreg. - Ma haragosak a méhek.
Anya Thurzó bácsit nagymamától örökölte. Nyereség – de egyben kereszt. Örökösen dohogó, elégedetlen vénember. Méhész és tyúkász egyszerre. Örök ellensége minden újításnak. De szorgalmas, becsületes. Rövid fegyverszünetekkel, állandóan háborúban áll anyámmal.
-          Csak egy kicsit – ellenkezik öcsém.
-          Jó napot, Thurzó bácsi – köszöntöm. – milyen idén a méhszüret?
-          Lehetne jobb! Ma még kipergetem ezeket a viasztáblákat, de amit mostantól gyűjtenek a méhek, azt meghagyom nekik télire – feleli az öreg, és Miklóst figyeli összeráncolt homlokkal.
-          Szobájába tettem néhány szivart.
-          Köszönöm, kisasszony – derül föl az öreg arca.
-          S a lába? Fáj-e sokat?
Thurzó bácsi lábát ó-formára nyomorította egy igen fájdalmas csúz. Vasbotja nélkül egy lépést sem tudna tenni.
Elfojtott kiáltásra rezzenünk fel. Miklós szája elé kapja a kezét. A Thurzó bácsi nyakán sétáló méhecske öcsémet csípte meg.
-          Nem megmondtam – dünnyögi az öreg. – ma haragosak a méhek. Dörzsölje be diófa levelével.
Gyermekkorom mézpergetései elmúltak, mint annyi minden más: mint a fiatalság, mint az a gondtalan, kristályragyogású élet. De megmaradtak az emlékek: a napfénytől fényes üvegház, a méhviasz keserűen édes illata, a nyár színe és zsongása, s az a töretlen, egyedüli és visszahozhatatlan boldogság-íz, amely a gyermekkor.

Szabó Lőrinc: 
MÉZPERGETÉS

Mézet pergettünk. Lágyan suhogott
A centrifuga; nehéz illatok
Ülték meg a levegőt, az egész
Konyha, tornác, csupa szag, csupa méz;
………………………………………...
Most is hallom a kopogó zenét,
Látom, őrzöm a nap igézetét,
Az üvegeket, telő bödönöket,
A sárga nyarat…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése